Китай ускорява развитието на мрежата от зарядни станции

 

A Chery electric car is being charged at a charging station in Dalian, Liaoning province, China, September 1, 2015.REUTERS/Stringer

China, September 1, 2015.REUTERS/Stringer

Шанхай (Ройтерс) – Китай иска да ускори изграждането на националната си мрежа от зарядни станции за електромобили, с цел да постигне амбициозната си цел от 5 млн. Електромобила до 2020, предава националната информационна агенция Xinhua.

Недостигът на зарядни станции отдава е пречка, както пред търговските представители на местния производител BYD Co Ltd to U.S. и на конкурентите от Tesla Motors, така и на правителствените планове за намаляване на замърсяването.

Според ръководството на Националната Енергийна Администрация, Китай е постигнал известен прогрес в инфраструктурата на зарядните станции, но има недостиг на координация в цялостния подход.

„Това е като зарядните за телефони, те са навсякъде. Всеки има куп различни зарядни и различни батерии. В момента се опитваме да подобрим нещата чрез стандартизация“ посочва заместник-директора на агенцията.

Целта на Китай е да оборудва поне 1 на всеки 10 публични паркинги със зарядна станция, като уточнява, че кабинета скоро ще издаде пътна карта за постигането на целта.

Оригиналната статия тук