Пазарът на системите за автономно захранване се оценява на 300 млн. долара годишно

Off-grid africa woman

DFID

Според нов доклад, от e World Bank Group и the Global Off-Grid Lighting Association ( GOGLA), в партьнорство с  Bloomberg New Energy Finance, пазара на системите за автономно захранване към момента възлиза на 300 млн. долара годишно с над 13 млн. продадени системи. Африканският пазар отбелязва най-силен ръст, следван от южна Азия.

Според нов доклад, от e World Bank Group и the Global Off-Grid Lighting Association ( GOGLA), в партьнорство с  Bloomberg New Energy Finance, пазара на системите за автономно захранване към момента възлиза на 300 млн. долара годишно с над 13 млн. продадени системи. Африканският пазар отбелязва най-силен ръст, следван от южна Азия. Само в Африка продажбите са се увеличили тройно през последните три години. Африканският пазар отчита най-силните продажби с оболо 1.37 млн. продадени продукта.  Следва южна Азия с близо 1.28 млн. продажби.  Говорител за доклада, споменава, че около 50 % от общо продадените 3 млн. системи за първото шестмесечие на 2015, са системи за осветление, а 45 % са за осветление и зареждане на телефони. По отношение на стойност на продажбите, тези цифри  съответстват на 14% and 38%. Въпреки, че индивидуалната статистика за продажби не е известна, говорителя подчертава, че пазарните лидери са d.light и Green Planet, докато Mkopa е признат лидер в домашните системи. По настояще, повече от  половин млрд. души живят без основен достъп до електричесво, а много разчитат на дизелови генератори и керосинни лампи. С това покачване на пазара на соларни системи, все пак това се очаква да се промени. Коментирайки важността на продуктите, захранвани със соларна енергия като алтернатива на дизела и керосина, Коен Питърс – изпълнителен директор на GOGLA споделя, че към днешна дата, 1 на всеки 5 души на планетата осветява дома си с керосинна лампа, захранва радиото си със скъпи батерии, предвижва се с часове пеша, за да зарежда мобилния си телефон в центъра на градовете, харчи трудно заработени пари за дизел, необходим за функциониране на бизнеса му . Въпреки това разбираме, че хората от развиващите се страни имат сходни предпочитания, с тези от цял сят, за това как да прекарват свободното си време и пари. Модерната соларна технология предлага решения, които са по-евтини, по-безопасни и по-удобни – наистина по-добри във всеки аспект.  Като се започне от соларни лампи могат да бъдат закупени за под 10 USD, след което тази сума да бъде спестена от неизползваното керосиново гориво в рамките на седмица и се премине през соларни системи за дома, които да захранват различни уреди, търсенето е огромно. В същото време този пазар може единствено да расте.

Пълните резултати на доклада ще бъдат оповестени на четвъртата международна конференция и изложение за автономно осветление, което се подготвя в момента в Дубай.

Оригинална публикация: http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/off-grid-solar-market-worth-300-million-annually_100021728/#ixzz3r6Zro2g9