Соларната енергия със значителен спад на цената

Соларната енергия със значителен спад на цената

Снимка EMILIO FLORES, THE NEW YORK TIMES/REDUX

Ценовото ниво на слънчевата електроенергия се е понижила със 70% според нов доклад, едновременно с това SolarCity представя свръх ефективен панел.

Само, ако можеше да кажем същото за сметките за електроенергия. Цената на соларната енергия в щатски долари е панала със 70%, въпреки, че панелите стават все по-ефективни и „умни“. Това се цитира от доклад, изнесен от Националната Лаборатория Уорънс, Бъркли, чието публикуване съвпада с представянето на това, което Соларсити наричат най-ефективния покривен панел на света към данешна дата. От най-големия инсталатор на домашни системи /Соларсити/ в САЩ търдят, че този модул може да произведе до 38% повече енергия, в сравнение със стандартен панел и въпреки това, цената му за производство е под средната пазарна.

Новия покривен панел на соларсити, който ще бъде произвеждан от 2017 във фабриката на компанията с капацитет 1 GW в Бъфало, Ню-Йорк, има ефективност от 22.04 % , което задминава предния рекорд на Сънпаур – 21.5 %

Не е зле за индустрия, която дори беше широко представена в щатите до преди десетилетие. Към настоящия момент, фотоволтаиците допринасят за 1% от производството на електроенергия на новия контитент, но по-ниските разходи спомагат за развитието на проекти от комунален мащаб.

С наближаващата дискусия на ООН относно климатичните промени, устрема на соларната енергия е от решаващо значение в надпреварата с въглеродните емисии и зависимостта от изкопаеми горива.

„Доста е забележително и вълнуващо, когато имате такъв растеж в сектор, който от хоби се  превръща в една пълномащабна индустрия“ посочва Питър Райв, съосновател на Соларсити и Главен Технологичен Директор (братоведа на Райв и председател на борда на Соларсити – Елън Мъск, също се опитва да даде тласък на соларната енергия като комунална услуга чрез своята Тесла Батерия.

Новият панел на компанията „прави соларната енергия с една стъпка по-близо до това да бъде по-евтиния енергиен източни без държавни субсидии като инвестиционния данъчен кредит“ твърди Райв.

Към момента този стимул възвръща 30% от инвестицията за соларна система. Изтичането на тази практика в следващата година ускорява усилията на играчите на пазара да свалят цените. Докладът от Бъркли прогнозра „неистови темпове на строителство през следващите 15 месеца“

Според доклада, средната цена в договорите за покупка на електроенергия от големи фотоволтаични централи е 0.05 USD / kWh, докато в същото време пазарната цена на електроенергия на едно е между 0.03 и 0.06 USD/kWh.

 

За сега понижаващата се цена на фотоволтаиците не води към понижени сметки за електроенергия. В повечето региони – дори тези с големи фотоволтаични централи, хората плащат малко повече от това, което са плащали преди няколко години, защото много фактори имат значение  в определянето на крайната цена. Това, което тази тенднеция сочи е, че повечето от електроенергията идва от невъглеродни източници, които не са податливи на ценовите колебания на изкопаемите горива.

Според съавтора на доклада  Марк Болингер, колкото и да е трудно да се направи съпоставка между новите фотоволтаични проекти и съществуващите централи, работещи с изкопаеми горива, на места соларната енергия може да конкурира въглищата и придония газ

„Само до преди някокло години имаше много по-голяма разлика“, твърди той.

Намаляващата цена на енергията комуналните фотоволтаични централи отразява намалената себестойност за изграждането им. Докладът отбелязва, че цената е намалена с над 50 % за периода 2009 – 2014. В същото време, фотоволтаичните централи се радват на забележително подобрение в постиганите добиви, благодарение на напредъка в технологиите.

Оригинала на статията можете да намерите тук