Столична Община с екологични решения в градската инфраструктура

елтранспорт

Соларни съоръжения за чиста енергия захранват мрежата на столичен електротранспорт

Вече половин година столичани дишат по-чист въздух. Промяната идва от уникално технологично подобрение в транспортната инфрастурктура, което все още няма аналог в цял свят. Към токоизправителните станции на мрежата на столичния електранспорт от началото на годината са присъединени няколко фотоволтаични инсталации, които подават електроенергия директно към самата мрежа.

Резултатите вече са на лице – от началото на м. Февруари тролейбусите и трамваите на общината са изминали 30 955 км с енергия от слънцето, а до края на м. Юни тази цифра се очаква да достигне 40 477 км, което е почти колкото обиколката на екватора. Това на практика са 48 536 kWh електроенергия или 47 тона спестен въглероден диоксид, който иначе би бил изхвърлен в атмосферата над София. Еквивалентът е засаждането на 650 нови дървета – впечатляваща цифра, като се има предвид, че най-слънчевите месеци тепърва предстоят.

Инсталациите са изградени на територията на ТИС „Дружба“ , „Искър“ и „Красна Поляна“ като към всеки от тях има присъединена 30 кВп система. „Предизвикателството беше в проектирането и оптимизирането на производството от системите по начин, по който напрежението да отговаря на изискванията на електроранспортната мрежа. На практика системите нямат променливо токова част – нещо, което не е правено до този момент като технологично изпълнение“ коментират еМобилити ДЗЗД, компанията изпълнител. Към момента служителите на столичен електротранспорт могат във всеки един момент да проследят спестените емисии и да наблюдават показателите на системата, като данните се отчитат в реално време чрез специално създадена за целта система за мониторинг.

Подобни технологични решения могат да бъдат въведени не само в други депа на територията на общината, но и без проблем мултиплицирани във всеки град, в който има електроранспорт. От еМобилити заявяват готовност да работят с всяка община, която има възможността и желанието да подобри градската си инфраструктура, използвайки чисти технологии.